Besked fra manden, der ferierer en måned under de varme himmelstrøg, om at købe rugbrød, sild og karrysalat. Ris, æg og bønner er åbenbart ikke det sjoveste i længden. Til alt held har vi nogle fantastiske æbler i Danmark. Klimaet er perfekt til at fremme en god aroma, sprød tynd skræl, sødme, syrlighed og fast frugtkød! Derfor skal karrysalaten selvfølgelig være hjemmelavet og med masser af danske æbler. Men hvilket skal jeg vælge?
Spiseæbler. Fællesbetegnelse for Æblesorter der fortrinsvis er egnede til at nydes i raa Tilstand. Egnetheden kan dels skyldes Frugtens Aroma og Syreindhold, dels dens Konsistens og andre Egenskaber. I Alm. foretrækkes skøre, velsmagende, smukke middelstore (8-10 Stk. pr. kg), ikke for sure Æbler. Efterfølgende Fortegnelse omfatter anerkendte S. ordnet nogenlunde efter Brugstid:
Transparante blanche (Aug.), middelstort, gult Æble, der bør spises "direkte fra Træet"; saftigt, løst, syrligt Kød.
Skovfogedæble (Aug.-Sept.), aflangt rødt Æble med behagelig Smag og Konsistens, men med ringe Holdbarhed.
Guldborgæble (Sept.-Okt.), middelstort til lille Æble, rødstribet, blødkødet og velsmagende.
Maglemer Stribling ligner i Udseende noget Guldborgæblet, men er mindre og af finere Aroma samt mere holdbart.
Rød Ananas (Sept.-Okt.), middelstort, fint rødt Æble med rent, hvidt Kød, der er skørt, saftigt og med let gulligt og løst men saftigt og meget velsmagende Kød. Fin Duft.
Graasten (Okt.-Dec.), fint, gult Æble, let rødstribet, behagelig Konsistens, meget saftigt og med en egen fin krydret Aroma. Stærk Duft. Et af vore fineste Spiseæbler. En rød Form, Rød Graasten, er stærkere farvet, men lidt grovere i Kødet.
Signe Tillisch (Okt.-Dec.), meget velsmagende, gult Æble, desværre noget modtagelig for Skurv.
Cox Pomona (Nov.-Jan.), stort, rødt eller rødgult Æble. Saftigt, velsmagende, løskødet med behagelig Aroma og passende Syreindhold.
Lord Lambourne (Okt.-Dec.), rødgult, fint Æble med ret fast, noget grovt Kød, der er saftigt, syrligsødt og mindende lidt om Cox Orange.
Filippa (Nov.-Jan.), middelstort, gult Æble med svagt rød Solside. Fint hvidt, fast Kød, saftigt og med en særegen Aroma.
Ildrød Pigeon (Nov.-Jan.), lille, rødt "Juleæble". Kødet hvidt, fast og af en fin mandelagtig Aroma.
Cox Orange (Nov.-Marts), middelstort, til lille Æble, rødt og gult; ret fast i Kødet, der er saftigt, sødligt og med en udpræget fin Aroma. Vort dyreste Æble.
Ingrid Marie (Dec.-Jan.), ret stort, mørkerødt Æble; skørt og saftigt, forfriskende, syrligsød Smag, minder om Cox Orange, men er grovere.
Laxton superb (Jan.-April), middelst., meget fastkødet Æble, velsmagende, sødt, ligner Cox Orange, men ikke saa fin Aroma.
Dronning Louise (Jan.-April), lille til middelstort, rødt Æble med løst, saftigt, fint aromatisk Kød. Desværre meget tilbøjgelig til at rynke ved Opbevaring.
Bodil Neergaard (Jan.-April), kanariegult Æble med skørt, saftigt Kød af fin krydret Smag og fin Duft.
Belle de Boskop (Jan.-April), stort, ret surt Æble med fast, syrligsødt Kød af kraftig Smag. Værdien som S. skyldes dets gode Holdbarhed.
Jonathan (Jan.-April), ret lille og skørt Æble, der ikke er meget saftigt; behagelig, sødlig og aromatisk Smag. Danskavlede Jonathan staar ikke i Farve, og sjældent i Smag, paa Højde med de bedste indførte amerikanske.
Lokalt dyrkes et langt større Antal Sorter end de her nævnte. Men en Forenkling i Sortimentet er ønskelig baade af dyrknings- og forbrugsmæssige Hensyn.
Uhm jeg glæder mig til karrysalaten og håber den falder i smag hos efterspørgeren :)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar