Kender i den der tørre, tarvelige discount honningkage, man kan købe på tanken? Den har ikke meget smag, er ikke nogen særlig sanselig oplevelse og er tilmed pakket i kedelig gennemsigtig plastic for ligesom at understrege, at der ikke er meget at komme efter. Ved en blindtest ville man med stor sandsynlighed ikke være 100% sikker på, at kagen rent faktisk indeholdt honning. Derfor er der også afbilledet en lille bi på indpakningen.
I kontrast til denne kedelige wannabe står min farmors saftige, smagsfulde sirupskage så frisk i erindringen at jeg både kan smage og dufte den. Til trods for at det måske er år siden jeg har smagt den sidst. Det skal dog snart ændre sig. I juledagen skal jeg have fat hendes opskrift. Og så skal der bages sirupskage med smørcreme. Det er en sanselig oplevelse og kalder på nærvær og samvær.
Indtil da, kommer Dansk Husmoderleksikons bud på honningbagværk, herunder sirupskage. In case der er nogle, der ikke kan vente.
Honningbagværk, en af Verdens ældste Delikatesser. Til denne Gruppe regnes ogsaa Sirupskager. Honningkager skal, i modsætning til næsten alt andet Bagværk helst opbevares (køligt og ikke for tørt) i nogle Dage, før de nydes. Dejg til Honningbagværk skal, naar den er rørt, henstaa i 24 timer, hvorved Kagen bliver porøs og let; undlader man dette, bliver Kagen tung.
Sirupskage: 250 g Sirup, 250 g Sukker, 65 g Smør, 3 1/2 dl Kærnemælk, 1 str. Tsk tvekulsurt Natron, 2 str. Tsk. stødt Kanel, 1 str. Tsk. stødt Ingefær og ca. 3/4 kg Mel. Korender og evt. Sukat kan tilsættes. Fremgangsmaaden, se ovf. Bages i Form (ca. 1 1/2 Time) eller i smurt Bradepande (ca. 3/4 Time). Da Kagen kan opbevares længe, staar man sig ved at bage en dobbelt Portion.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar