Så er det blevet søndag, og der er sikkert nogle, der skal i gang med julebagningen. Måske vanillekranse? Men hvad er vanille egentlig? Hvor stammer det fra? og hvordan bestemmer man kvaliteten? Hvad går forud for, at vi kan finde vanillesukker på butikkernes hylder?
Vanille, Krydderi; de umodne kapselfrugter af Vanilleplanten, der hører til Orchideerne. Kapselen indeholder en Mængde fine Frø, hvori Smagsstoffet Vanillin forekommer. De grønne eller svagt gule Frugter afplukkes og dyppes i kogende Vand, hvorved Smagsstoffet udvikles ved Hjælp af et Enzym. Den efterfølgende Tørring skal foregaa meget langsomt. Uden paa Frugten kan man ofte se Vanillin udskilt som fine Krystaller. God Vanille skal være ca. 20 cm lang, fedtet at føle paa og have tykt Frugtkød med mange Frø. De bedste Kvaliteter faas fra Bourbon og Reunion, en ringere Kvalitet fra Tahiti. I Handelen forekommer forsk. pastaagtige og tyktflydende Vanillepræparater. Disse er enten fremstillet af andre og ringere Vanillearter, der har en noget anden og meget gennemtrængende Smag, eller som syntetisk V., Vanillin, hvilket (foruden Vanille) forekommer samme med Sukker, evt. Stivelse i Handelsvarerne Vanillesukker, Vanilletabletter o.s.v.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar