mandag den 11. juni 2012

Rabarber - en grønsag i det søde køkken

Rabarber, rabarber, rabarber. Mmmmm mums! Skal høstes nu, købes nu, spises nu.

Eller måske lagres som marmelade og saft. Duften af rabarber, der simrer over et svagt blus, minder mig altid om min farmors hjemmelavede saft.

Modsat min farmor holder jeg mig til at lave hyldeblomstsaft denne sommer. Af rabarberne er der derimod kommet sød rabarber-vinaigrette (se saesonforgodsmag.dk for en smagfuld udgave til dampede hvide asparges), en rabarberkompot sødet med makroner, små stykker rabarber som det syrlige input til varme retter og hyggelige kaffeindbydende rababer-muffins.

Opskriften på 20 styk af sidstnævnte er:

Rabarber snittet i 1 cm tykke stykker - ca. 6 dl. Strøs med 3 spsk sukker. I et ovnfast fad og ind i en 200 grader varm ovn 10-15 min.

Et stykke agurk rives - ca. 1½ dl. Blandes med 6 spsk olie, 3 dl sukker, 3/4 dl mælk, 3 spsk citronsaft, 1½ tsk vaniljesukker. Det hele varmes op i en gryde til sukkeret er smeltet.

Mens det hele køler af, kommes 50 g bran flakes og 50 g solsikkekerner i en minihakker og køres helt fint. Det blandes med godt 3 dl hvedemel, 2 tsk bagepulver og 3 æg.

Agurkeblandingen røres i resten af dejen, som fordeles i 20 muffinforme. Rabarberne fordeles og trykkes let ned i dejen. De bages ved 175 grader i ca. 30 min.



Rabarberkompot er også en skøn dessert. Fx til pandekager. Kan også pifte den traditionelle havregrød op og gøre en junimorgen lidt lysere.

Til 4 pers. skal der bruges 4 stængler rabarber. Derudover 1 æble (gerne rødt og sødt), 2 spsk honning og ½ flækket vaniljestang.

Rabarber skæres i skiver og æble i tern. Alt kommes i en gryde og bringes langsomt i kog. Pas på at rabarber og æble ikke koger ud. 10 min og så skulle den gerne være færdig og klar til servering!


Som altid byder bloggen på en lille henvisning til Dansk Husmoderleksikon af 1945:

Rabarber (Skedeknæfamilien), Bladstilkene anvendes. De første Drivhusrabarber faas i Januar, og efter milde Vintre er Frilandsrabarber i Handelen til en rimelig Pris i Slutningnen af April. Næringsindholdet er ringe. Rabarber er en af de lettest dyrkelige og mest anvendelige Køkkenurter, hvorfor den bør findes i enhver Have. Af de mange Sorter kan anbefales Victoria, der har meget store, grønne, syrlige Stilke; giver stort Udbytte og er god til Drivning. Linnæus har rødlige, ret lange og tynde Stilke; er meget alm. dyrket. Vinrabarber har mange, men korte og tynde Stilke, der baade ud- og indvendigt er røde. Er af fin Kvalitet og Farve og den mest populære, men ogsaa dyreste Sort. R. kræver god, men ikke for tør Jord og megen Næring. De maa gødes stærkt hvert Aar.

Er du ikke spurtet ned til din nærmeste grønsagspusher endnu? Hvad så hvis jeg siger rabarber-trifli, rabarber-tærte, rabarber-crumble, rabarber-suppe, rabarber-is, rabarber-fromage, rabarber-gele, rabarber-grød eller måske rabarber-vin???

nååå, så kom du afsted :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar